Sunday, July 10, 2011

No point

Bersawang..Dah lame gile tak update.Post pon sume aku delete.Tinggal 2 je..Why?Sounds poyo la bile aku baca post2 aku sebelum ni.Readers pon da banyak chaw.haha

But,nape aku tergerak hati nak tulis post ni?err...Im not sure at all..Im just keep typing n tping with no point and no content at all.HAHA.

Btw,i got juniors!Good news or bad??Errr..bad..no no..Good actually.hehe.

Ape yang ak nak cakap kat sini,thanx to all junior yang dengar cakap ABANG ABANG SENIOR ni.hehe.
Saya*bhsakn diri kepada junior* tak pernah marah awak semua,semua yang saya tengking,maki tu sume just lakonan.Saje nak nampak garang..heheh

Ok,aku memang banyak gile tengking bebudak junior ni.And sebab pe ek?sbb klu kte showkan kite garang,dorang lebih mudah dengar cakap.But ingat tu?Not sure.HAHAH

And,1 more..link it to my junior shazila.Gud Luck here.gud luck in UMMC :)

Sunday, June 5, 2011

Be a gentleman

"Wan..."
"Ye?"
"Boleh tak kau beri aku maksud 'gentleman' "?
"Huh?ok.."
"But from your on words and your opinion ok,jangan kait mana mana yang kau baca" *buat muka*
"Ok", *tersenyum ikhlas*


Gentleman.

A common word yang kita asyik dengar.But kita pernah terpikir maksud word itu?Even aku pon tak pernah terpikir.
But great,kau tak pernah terpikir,but you are born as gentleman.
Many of us anggap gentleman tu bermaksud mendahulukan wanita.Yeah,mendahulukan..But bukan sahaja wanita tapi semua.
Mendahulukan Pakcik,makcik,orang yang lebih tua..Thats is gentleman.Baru sedar rite?Yeah,aku pon baru sedar.
Adakah penting untuk kita faham maksud gentleman tu?I dont think so.Tapi kebanyakan lelaki Malaysia are not gentleman,mostly yang remaja "baru nak up" dan "dah down".
Baru nak up?Yang rasa diri mereka kuat.Ego,tak hormat orang.Lebih kurang 15-18 old.
Dah down?Yang rasa diri mereka dah dewasa.About 29-35.
Aku tak nak panjang lebar describe golongan ni.But,wake up guys.Be agentleman.Bukan just terhadap wanita.Tapi orang sekeliling kau.Give a sit to old.Let the old get the wudhuk first.Give a hand to need.Tu semua genteman bro.


Aku rasa,even kau tak bertindak gentleman terhadap wanita,dan tak dapat ulas maksud gentleman.BUT Dengan berbuat baik terhadap semua orang.YOU ARE GENTLEMAN.


Tuesday, March 22, 2011

Tips Dan Soalan Semasa Temuduga UMMC

Halo ha..Aku banyak entry nak post,tapi aku hold.Sebab banyak mende ak nak sembang.Ok la,aku dapat respond yang banyak dari lorang pasal pos aku yang lepas Diploma MLT UMMC.
Ade yang tye kat pos tu,ade tanye dkat email aku(jarang terima email),de tanye dekat formspring.Tak caye lak aku yang lorang berminat.HAHAHA

Ok la.Ade sorang mamat ni tanye kat aku.Pe soalan temuduga nanti?To PPUM,aku just share pengalaman aku,jangan saman aku plak sebab share soalan kome ye.Sambung balik,temuduga adalh mati hidup lorang.Ya.MATI HIDUP.Kenapa aku cakap camtu?Sebab depa pilih lorang mase dengan penampilan lorang,gaya lorang,confident lorang.Abis tu,kitorang punya keputusan ?sijil?.Ya,tetap jadi point,but the important is TEMUDUGA.

Ni ak nak share ngan lorang sume.Seriously,aku bukan la budak SPM yang cemerlang.Aku 5A je kot.Biology,Add Math,Physic,Chemist aku sume C!Ya,C!.Tak caye?Tapi nape aku terpilih?Bukan ni je temuduga aku berjaya,tapi dua temuduga aku gi,dua dua aku dapat.Y???Confident beb.Temuduga kena confident.

Aku bukan pandai,tapi aku confident bile cakap dengan orang.Orang tanye,aku tak tau jawapan,aku goreng je ikut sedap mulut.Depa bukan nak tau sangat jawapan lu tu.Depa nak tengok lu punyer confident bro.Aku bukan nakshow off,tapi juz share ape yang aku ase penting tuk lorang mase temuduga.

Tips len,lorang pi la wat study skit pasl tempat orang nak gi tu.Contohnya UMMC tu,lorang find la sape pengarah dia.Terasa Prof Ikram lorang tak tau dia.Dia dekan lorang kott nanti.Selain tu,research la skit pasal bidang yang lorang amik.nanti orang pi tanye ape  lorang tau pasal MLT?Lorang jawab,keje cam saintis.Kepala kecik anda!Itu lain la kalau lorang tolong dalam research.Tapi banyak orang cakap keje MLT cam tu.

Tips len,show yourself.Kat sane de beratus orang yang pi temuduga.So depa tak nampak lu je.So,tonjolkan diri lu tu der.

Pakai smart2,bagi aweks aweks,pakai cun cun.Bagi laki,angpa pakai smart2.BERTALI LEHER.Penting tu der!

Soalan yang ditanya,cam aku cakap tadi la.Pasal UMMC dan pasal course lorang.And And And lagi satu BIOLOGY.Biology form 5 tu,lu kobek la balik,baca.Selalu dia tanye tu.Lu nak belajar dalam medical field kot,lu mesti tau pasal biology.

Tu jela,aku nak pi solat.

P/S:aku tulis terburu2..nak cepat siap..maghrib ni..nak pi solat.