Sunday, June 5, 2011

Be a gentleman

"Wan..."
"Ye?"
"Boleh tak kau beri aku maksud 'gentleman' "?
"Huh?ok.."
"But from your on words and your opinion ok,jangan kait mana mana yang kau baca" *buat muka*
"Ok", *tersenyum ikhlas*


Gentleman.

A common word yang kita asyik dengar.But kita pernah terpikir maksud word itu?Even aku pon tak pernah terpikir.
But great,kau tak pernah terpikir,but you are born as gentleman.
Many of us anggap gentleman tu bermaksud mendahulukan wanita.Yeah,mendahulukan..But bukan sahaja wanita tapi semua.
Mendahulukan Pakcik,makcik,orang yang lebih tua..Thats is gentleman.Baru sedar rite?Yeah,aku pon baru sedar.
Adakah penting untuk kita faham maksud gentleman tu?I dont think so.Tapi kebanyakan lelaki Malaysia are not gentleman,mostly yang remaja "baru nak up" dan "dah down".
Baru nak up?Yang rasa diri mereka kuat.Ego,tak hormat orang.Lebih kurang 15-18 old.
Dah down?Yang rasa diri mereka dah dewasa.About 29-35.
Aku tak nak panjang lebar describe golongan ni.But,wake up guys.Be agentleman.Bukan just terhadap wanita.Tapi orang sekeliling kau.Give a sit to old.Let the old get the wudhuk first.Give a hand to need.Tu semua genteman bro.


Aku rasa,even kau tak bertindak gentleman terhadap wanita,dan tak dapat ulas maksud gentleman.BUT Dengan berbuat baik terhadap semua orang.YOU ARE GENTLEMAN.


No comments: